Lepení obkladů a dlažby | ARDEX

Jak připravit podklad pro lepení keramických obkladů a dlažby?

18.06.2019

Kvalitní podlaha je základ každého bydlení. Abyste se po pár letech nedivili, proč se vám kachličky odlepují nebo praskají, měli byste dodržet několik zásad. Klíčový je jak výběr správného lepidla na dlažbu, tak pečlivá příprava podkladu pro lepení obkladů a dlažby.

Co prozradí první pohled

Pokud právě stavíte a máte možnost průběžně konzultovat stav prací, máte situaci jednodušší. Stačí se průběžně informovat a na závěr zkontrolovat, zda jsou v podlaze dobře udělané dilatační spáry a zda je opravdu rovná.

V případě rekonstrukce staršího objektu vás může čekat nemilé překvapení. Před samotným lepením obkladů a dlažeb totiž musí být povrch naprosto suchý, čistý, bez mastnot a mechanického poškození. Starší podklady často potřebují přinejmenším vyspravit epoxidovou pryskyřicí , možná i zbavit hrubých nečistot a zbytků předchozích vrstev lepidel, barvy nebo prachu.

Někdy je odmaštění, sešití a zpevnění potěru velmi časově i ekonomicky náročné. V tom případě vás vyjde levněji použít separační rohože Watec  nebo Indoortech , která se volně položí na podklad a odpadá starost o sanaci podkladu. Druhou variantou je nanést úplně nový potěr.

Cement nebo anhydrit?

Na nové podklady se nejčastěji používají cementové potěry a nivelační stěrky, nebo potěry na bázi sádry zvané anhydrity . V čem se liší?

Anhydrity – pro velké plochy bez dilatačních spár.

Anhydritové potěry se vyznačují velkou tvarovou stálostí. Při jejich vysychání se nemusíte bát bobtnání ani smršťování. Pokud potřebujete vytvářet velké podlahové vrstvy, je to ta správná volba. Krom problémů se změnou objemu si nemusíte lámat hlavu ani s dělením do dilatačních celků. Jedinou nevýhodu je jejich háklivost na vlhko, takže vás čeká ještě penetrační nátěr a při použití v koupelně instalace hydroizolace.  

Cementové potěry – odolnější, ale počkáte si. Abyste mohli cementový potěr použít jako podklad pro lepení dlažby, musí být dostatečně vyzrálý. Stáří musí být minimálně 28 dnů. Během této doby totiž dochází k dotvarování a celkovému smrštění vzniklému odpařením vody. Proto si pohlídejte i dostatečné množství dilatačních spár. Po proschnutí zkontrolujte, zda je povrch rovný a bez trhlin a v případě potřeby použijte srovnání nivelační hmotou. Pak už vás čeká jen výběr vhodného lepidla na dlažbu.

Tlačí vás čas?

Měsíc čekání může být pro leckoho dost dlouhá doba. Ať už vám hoří termín předání, nebo jen už chcete postoupit v projektu dál, řešením pro vás je potěr s tzv. ardurapid efektem. U něho odpadá doba čekání na vyzrání a je možné na něj klást další vrstvu bezprostředně po jeho pochůznosti, které dosáhne do pěti hodin od instalace.

Obkladač, který k vám přijde provést lepení kachliček, by se ve výše zmíněné problematice měl dokonale orientovat. On je totiž z hlediska právního osobou, která zodpovídá za převzetí podkladu a nese zodpovědnost za případné problémy. Pokud se ale nechcete spoléhat na jednoho odborníka, nechte si poradit od techniků firem specializujících se právě na lepení obkladů a dlažeb.

Podívejte se do kategorie Lepení obkladů a dlažeb a Podlahy, nivelační a opravné hmoty.